Gumi és felni webáruház

Gumiabroncs és nyaralás

Gumiabroncs és nyaralás

Mielőtt autónkkal elindulnánk nyaralni, nemcsak az autónk műszaki állapotát szükséges alaposan átvizsgálni, nagyon fontos a gumiabroncsok állapotának megfelelő felmérése is, valamint a helyes guminyomás beállítása.

A nyárigumi profilmélysége semmiképp se legyen alacsonyabb a törvényi előírásban szereplő értéknél, de inkább ajánlatos, hogy jóval ezen érték felett legyen, így jobban ellenáll a defekteknek, és hirtelen esőben sem kell félnünk annyira a rendkívül veszélyes felúszás (aquaplaning) veszélyétől.

Rendkívül fontos, hogy pontosan beállított guminyomással induljunk csak útnak, mert például, ha az abroncsban túl alacsony a levegő nyomása, a nyári hőségben, magasabb sebességeknél és ráadásul nagyobb terhelések esetén nagyon megnőhet a durrdefekt veszélye. A durrdefektek legnagyobb veszélyét az autósok nagyobb része bizonyára ismeri, ez pedig a jármű feletti kontroll teljes elvesztése lehet, aminek a legjobb kimenetele az, ha az árokban köt ki elszenvedője, és ezen kívül nem történik semmi baj, de ha a szemközti sávban rohan bele valamibe, a tragédia óriási méreteket is ölthet. Bizonyos statisztikák szerint az autópályát használó autósoknál a halálos balesetek 70%-a olyan durrdefektek miatt következik be, amelyeknek oka egyértelműen a túl alacsony guminyomás.

Ehhez a kérdéshez tartozik az is, hogy sokan nem tudják, de ha a nyaraláshoz szükséges (vagy éppen felesleges) holmikkal az átlagostól jobban megterheljük az autónkat, ráadásul telt házzal indulunk útnak, akkor a szokásostól nagyobbra kell venni a guminyomást is. Erre a személygépkocsikon vagy az ajtóoszlopon, vagy a tanksapkafedél belső felületén fel is hívják a figyelmet érthető jelölésekkel, de a kezelési útmutatóban is szerepel a terhelés nélküli és a megterhelt állapotú gépkocsihoz tartozó helyes guminyomásra vonatkozó információ. Azt sem felejtsük el azonban, hogy ha megérkeztünk, és kipakoltunk az autóból, akkor használat előtt állítsuk vissza a normál guminyomást sz újabb nagyobb megterheléses használatig.

Ha netalán egy átlagos defekt történne, akkor a kerékcsere folyamán mindig viseljük a biztonsági mellényt, az elakadásjelzőt tegyük ki a tanultak szerint, és minél jobban húzódjunk le a forgalmas útszakasztól.

Ha útközben elkapna egy határozott nyári zápor, még akkor is jelentősen lassíts, ha a gumijaid nagyon jó állapotúak, nagyon könnyű ugyanis a lehetősége a létrejövő nagyobb pocsolyákon 'vízenfutás' létrejöttének, amivel az autó lényegében kormányozhatatlanná válhat. A durrdefekt már tárgyaltuk ennek hatalmas veszélyeit.

És végül, de nem utolsósorban a pótkerék állapotát is alaposan vizsgájuk meg, és szintén ellenőrizzük a guminyomás megfelelő voltát.

0

Kosár tartalma
A kosara jelenleg üres!
Összesen: 0
Tovább vásárolok Tovább a fizetéshez