Gumi és felni webáruház

10 tipp a gumiabroncsok ápolásához

Sokan nem tartják szem előtt eléggé, hogy a gumiabroncsok biztosítják az úttesttel az egyetlen kapcsolatot, így a biztonságos közlekedéshez elengedhetetlenül fontos a megfelelő minőségük, karbantartásuk.
Sokan nem tartják szem előtt eléggé, hogy a gumiabroncsok biztosítják az úttesttel az egyetlen kapcsolatot, így a biztonságos közlekedéshez elengedhetetlenül fontos a megfelelő minőségük, karbantartásuk.

A michelin.hu újabb remek tanácsai a gumiabroncsok élettartamának meghosszabbításához, a minőségük megóvásához.

1. A tapadási felület. Az abroncsok egyenként körülbelül egy tenyérnyi felületen érintkeznek csak az úttal, a biztonságos közlekedés, a komfort és üzemanyag-fogyasztás szempontjából tehát nagyon fontos, hogy megfelelően karbantartsuk a gumiabroncsokat.

2. A gumik kopása és a mintázat mélysége. Fontos, hogy tudjuk, mennyire kopott a gumiabroncsunk futófelülete, ha profil mélysége 1,6 milliméterig csökken, feltétlenül cserélje le a kopott abroncsokat. A megfelelő futófelületi mélység nélkül nem garantálható a biztonságos közlekedés, az abroncs nem tudja elvezetni megfelelően a vizet, ezáltal veszélyes mértékre emelkedik az aquaplaning kockázata. Az 1,6 mm mélységet kopásjelzők mutatják a gumiabroncsokon.

3. Gumiabroncsban lévő levegő nyomása. A megfelelően, helyesen beállított guminyomás rendkívül fontos, hogy az autó irányítása mindig kellően kontrollálható legyen. Ezen kívül, ha alacsony a nyomás, megnő a kopás szintje és rongálódik az abroncs belső szerkezete, nagyobb nyomás estén nem egyenletes a gumik kopása, és szintén romlik a gumik minősége. Célszerű kéthetente, de legalább havonta leellenőrizni minden gumiabroncs kopását, hogy egyrészt a biztonságos közlekedés, másrészt az abroncsok minősége minél tovább fenntartható legyen.

4. A kerekek kiegyensúlyozottsága. A megfelelően kiegyensúlyozott kerekeknek nincsenek nemkívánatos vibrációi, és így a gumiabroncsok sem kopna gyorsabban, illetve helytelenül. Ha a futófelület egyenetlenül és túl gyorsan kopik, egyértelműen rossz a kerekek kiegyensúlyozottsága. Célszerű ezt évente egyszer szakműhelyben leellenőriztetni.

5. Futómű helyes beállítása. Ha futóművek elállítódnak, az jobban igénybe veszi az abroncsokat, nagyobb és helytelen kopás jelentkezhet. Célszerű ezt is leellenőriztetni szakműhelyben, ami nem nagy összeg, viszont sok kártól óvhatja meg a pénztárcánkat.

6. A hátsó tengelyen lévő kerekek. Sokan azt hiszik, hogy mindig az első tengelyen kell lenniük a kevésbé kopott abroncsoknak, holott ez pont fordítva van. Ugyanis amikor az autó megcsúszik például a nedves hideg, vagy havas jeges útfelületen, akkor ma legtöbb esetben a gépkocsi hátulja veszti el a tapadását és tör ki az egyenes haladásból. Ezért jobb ha a jobb gumik hátul vannak felszerelve.

7. A szelepek minősége. Amennyiben arra gyanakszunk, hogy ereszt az egyik gumiabroncs, lehet az elhasználódott szelep a hibás. Érdemes ezeket is ellenőrizni bizonyos időközönként.

8. A tárolás kérdésköre. Ha a szezonon kívüli abroncsokat nem megfelelően tároljuk, az akár komoly veszélyt is jelenhet a gumiabroncsok számára. Figyeljünk oda a helyes tárolási szabályokra.

9. Ha megsérül az egyik abroncsunk, javításra szorulhat. Ezt csak szakemberrel szabad elcégeztetni.

10. A gumiabroncs élettartamát öt éves kora után már csak akkor szabad tovább használni, ha a évente szakemberrel leellenőriztetjük a minőségét. Ne közlekedjen elöregedett gumiabroncsokkal, mert azok már nem biztosítanak megfelelő tapadást.

0

Kosár tartalma
A kosara jelenleg üres!
Összesen: 0
Tovább vásárolok Tovább a fizetéshez