Gumi és felni webáruház

A Michelin leküzdi a gumiabroncsok gördülési ellenállását

A gumiabroncsok gördülési ellenállásának okozója a futófelület folyamatos deformációja, amint a kerekek haladás közben az úttal érintkezve állandó alakváltozásnak vannak kitéve. Eközben hő termelődik a gumiabroncsban és mint ismerjük a hőveszteség egyenlő az energiaveszteséggel.

A Michelin leküzdi gumiabroncsok gördülési ellenállását

A gumiabroncsok gördülési ellenállásának okozója a futófelület folyamatos deformációja, amint a kerekek haladás közben az úttal érintkezve állandó alakváltozásnak vannak kitéve. Eközben hő termelődik a gumiabroncsban, és mint ismerjük, a hőveszteség egyenlő az energiaveszteséggel.

Minél nagyobb a gumiabroncsok gördülési ellenállása, annál nagyobb a hőveszteség, és a motornak annál nagyobb erőt kell kifejtenie, hogy ezt a ellenállást leküzdje, ami pedig az üzemanyag fogyasztás nö9vekedését okozza. Az autók üzemanyag fogyasztásnak 20 százalékáért a gumi gördülési ellenállása felelős, így kézenfekvő a gumigyártók részéről, hogy olyan fejlesztéseket fogalmazzanak meg, ami ezt a gördülési ellenállást lehető legkisebb mértékre szorítja vissza.

A kísérletek első fázisában kiderült, hogy a gördülési ellenállás csökkentésével a gumik tapadása is csökken, ezért a további fejlesztések célja az volt, hogy a gördülési ellenállás csökkentését úgy oldják meg, hogy a tapadás nemhogy ne csökkenjen, hanem lehetőleg még javuljon is.

A Michelin gumigyártót valószínűleg nem kell bemutatni, hisz már több mint 100 éves múltra tekint vissza a működésük, és világhírűek a különböző közlekedési eszközökre gyártott gumiabroncsaik minőségéről, élettartamáról. Óriási tapasztalataikat a versenysportokban való sikeres részvételeiknek is köszönhetik.

A Michelin volt a legelső a gumigyártók közül, mely energiatakarékos gumiabroncsok kifejlesztésébe kezdett, ennek köszönhetően már a boltokban is megvásárolhatjuk az Energy Saver termékcsalád különböző változatait. Az első Michelin Energy még 1992-ben jelent meg, azóta a gyártó rengeteg ilyen gumiabroncsot adott el, és számításaik szerint 12 milliárd literre tehető az ezekkel az abroncsokkal megtakarított üzemanyag mennyisége.

Amint a Michelin egy újabb generációs Energy Saver modellel a piacra lép, rögtön újra megszerzi a világ legtakarékosabb gumiabroncsa címet, és ehhez tegyük hozzá, hogy ezek a gumik a tapadás és élettartam tekintetében is a képzeletbeli dobogó első helyén végeznek.

Az első Enery Saver gumiabroncs piacra dobása óta a gyártó csak az európai földrészen 400 millió feletti darabszám eladással büszkélkedhet, és ugyancsak a saját számításaik szerint a CO2 kibocsátást ezek az abroncsok 30 millió tonnával szorították vissza. A cO2 kibocsátás csökkentése egyébként minden ország elsődleges prioritásában is szerepel, hiszen ez a gáz a felelős legnagyobb részt földünk üvegházhatásának növekedésében.

0

Kosár tartalma
A kosara jelenleg üres!
Összesen: 0
Tovább vásárolok Tovább a fizetéshez