Gumi és felni webáruház

Mire jók a téli gumi tesztek?

Arra a kérdésre, hogy miért érdemes téli gumiabroncs vásárlása előtt téli gumi teszteket olvasgatni, meglehetősen egyszerű a válasz.

Arra a kérdésre, hogy miért érdemes téli gumiabroncs vásárlása előtt téli gumi teszteket olvasgatni, meglehetősen egyszerű a válasz.

A független téli gumi tesztek óriási segítséget jelentenek, hogy kiválaszthassuk a legjobb minőségű téli abroncsot, ha az ár nem számít, de abban is segíthet, hogy megtaláljuk a legjobb ár/érték arányú téligumit, amit még megenged a pénztárcánk.

Röviden összefoglalva tehát abban tud a segítségünkre lenni, hogy meghozhassuk a szándékaink szerinti lehető legjobb döntést, hogy a téli szezonban megfelelő biztonságban autózhassunk, és ne dobjuk ki a pénzt nem megfelelő abroncsokra.

Milyen szempontokat vizsgálnak a téli gumi teszteken?

Nézzük talán a legismertebb és legnagyobb tapasztalattal rendelkező tesztelő intézmény, a német autóklub, az ADAC rendszerét, mely több szempont alapján, és a közép-európai időjárási viszonyokat figyelembe véve végzi a részletes vizsgálatokat.

Először is vizsgálják a téli abroncsok száraz úton való viselkedését, ezek az eredmények a teljes teszt eredményben 15 százalékos súlyban szerepelnek. Ezen belül nézik:

- a menetstabilitás jellemzőit (40%)

- a kezelhetőséget (40%)

- és a fékezési teljesítményt (20%)

A második szempont már 30 százalékos súllyal szerepel a tesztben, ez a nedves úton mutatott viselkedést vizsgálja, azon belül:

- a fékteljesítményt (30%)

- az aquaplaning egyenes haladás (20%)

- az aquaplaning kanyarodáskor (10%)

- a kezelhetőséget (30%)

- a kanyarvételi tapadást (10%)

Ezután vizsgálják a havas úton való tapadást, ez 20 százalékos súllyal szerepel a tesztben, azon belül:

- a fékezést nézik ABS fékrendszerekkel (40%)

- az elindulást (20%)

- valamint a kikerülési képességeket (40%)

A következő szempont csoport a jeges úton való viselkedést vizsgálja ( 10 százalékos súlyozás a teszt egészében), ezen belül nézik:

- az ABS fékezést (60%)

- valamint a kanyarodási képességeket jeges úton (40%)

Az ez után következő szempontok pedig a téli gumik zajszintjét vizsgálják (5% a teszt egészében), ezen belül:

- a külső zajokat (50%)

- A belső zajszintet (50%)

Ezután pedig a téli abroncs üzemanyag-fogyasztási szintjét veszik górcső alá, ez 10 százalékos súlyozást kap a teszt egészében.

Végezetül pedig a gumiabroncsok tartósságát, illetve kopását nézik, ami szintén 10 százalékban számít a teljes teszteredményben.

Mi látható mindebből?

Például az, írja az origo.hu,hogy a tesztek során nem a hóban való tapadási viselkedés nyom legtöbbet a latban, hanem a nedves úton való viselkedés. És miért éppen az? Azért mert az európai tél legjellemzőbb, legtöbbet előforduló időjárási tényezője az autós közlekedés szempontjából, hogy az úttest a legtöbb esetben nedves, illetve nedves körülmények között történik a legtöbb baleset.

Így azzal szemben, hogy a legtöbb autós a hóban való viselkedést nézné, a tesztelők a nagyobb tapasztalat birtokában tudják azt, hogy mire kell jobban figyelni, mi a fontosabb a téli közlekedés biztonsága szempontjából.

Tehát ha a vásárlás, illetve választás előtt legalább két független tesztelő intézmény eredményét átvizsgáljuk, akkor sokszorosra nő az esélye annak, hogy jó döntést hozunk, és több téli szezonban is a legnagyobb biztonságban autózhatunk.

0

Kosár tartalma
A kosara jelenleg üres!
Összesen: 0
Tovább vásárolok Tovább a fizetéshez