Gumi és felni webáruház

Téli vezetési tanácsok a Michelin-től

Jelen cikkünk arra hívja fel a figyelmet, hogy amennyiben téli szünidőnket valamelyik európai országban készülünk eltölteni például valamely hegységen szeretnénk síelni akkor a környező országok milyen szabályozását kell ismernünk a téli gumiabroncsok, illetve a hólánc tekintetében.

Jelen cikkünk arra hívja fel a figyelmet, hogy amennyiben téli szünidőnket valamelyik európai országban készülünk eltölteni például valamely hegységen szeretnénk síelni akkor a környező országok milyen szabályozását kell ismernünk a téli gumiabroncsok, illetve a hólánc tekintetében.

A michelin.hu weboldalán számtalan jó tanács és a vezetéshez szükséges információ található, érdemes tehát időnként benézni ide, és a hasznos információk birtokában még biztonságosabban közlekedni, illetve gazdaságosabban használni az autónkat.

Mit szükséges alaposan leellenőrizni az utazás megkezdése előtt?

Az európai unió és a környező országok szabályozása a téli gumi tekintetében elég változatos, ez egyrészt függ attól, hogy az adott országban milyen kemény a tél, mennyi hegység található ott. Így ha nem ismerjük az adott ország törvényi előírásait a téli időszakban az autósokra vonatkozóan, akkor azt még az utazás megkezdése előtt tudakoljuk meg alaposan, hogy semmilyen kellemetlen meglepetés, illetőleg borsos bírság ne érjen minket.

Van több olyan európai ország ahol nem kötelező, pusztán ajánlott a téli gumi a hideg évszakban, például Lengyelországban, Dániában, Belgiumban, Nagy-Britanniában, és Oroszországban sem, de viszont olyan jelentős hegyvidékkel rendelkező országokban, mint Ausztria és Szlovénia, már kötelező a téli hónapokban a téli abroncsok használata. Franciaország érdekes ebből a szempontból, mert míg a téli gumi nem kötelező, addig a hóláncnak kötelezően benne kell lennie az autó csomagtartójában a téli időszakban. Svájcban, Franciaországban és Olaszországban is bizonyos útszakaszokon kötelezővé tehetik az időjárás viszontagságaitól függően akár a téli abroncsok, akár a hólánc használatát.

Azokban az országokban, ahol a téli gumiabroncsok használata kötelező, egy adott időponttól egy másikig bezárólag kel az autón használni, ezek az időpontok bár a legtöbb országban közel esnek egymáshoz, mégis sokszor különböznek, érdemes tehát az éppen aktuális pontos dátumokat biztos forrásból megtudakozni.

Példaként a Norvég szabályozás szerint október 16. napjától április 30. napjával bezárólag kötelező az autókon a téli abroncs mind a két tengelyen. A szabályoktól függetlenül érdemes még megismerni, hogy milyen időjárás fogadhat általában az utazásunk cél helyszínén, hogy mindenre fel legyünk készülve.

Mi a helyzet a futófelületi mintázat mélységével kapcsolatban?

A nyári abroncsok tekintetében teljesen egységes a szabályozás a minta mélységével kapcsolatban, ez 1,6 milliméternél nem lehet alacsonyabb, egyébként ezt a gumigyártók apró jelzésekkel magán a gumiabroncsokon is feltüntetik, hogy az autósok nyomon követhessék a kopást mértékét.

A téligumik tekintetében az unióban 3 milliméter a minimális elfogadott érték, de ettől eltérően vannak olyan országok, például Lettország és Ausztria, ahol már 4 milliméterre emelték a a minimális kopás mértékét.

Mind a téli abroncsok, mind a hólánc tekintetében mindig keressük a legfrissebb forrást a kötelezőségről, mivel több ország is évek óta fontolgatja a szigorítások bevezetését, ezért csak a legfrissebb, legmegbízhatóbb forrásnak higgyünk.

0

Kosár tartalma
A kosara jelenleg üres!
Összesen: 0
Tovább vásárolok Tovább a fizetéshez