Gumi és felni webáruház

Az EU-s gumiabroncs cimke információi

Az EU-s gumiabroncs címke információi

Az Európai Unió területén forgalmazott minden 2012 júniusa után készült gumiabroncsra kötelező oly módon címkézni, mint például a mosógépeket, vagy egyéb háztartási gépeket. Az EU ezt a rendeletet azért hozta, hogy a vásárlók érthetően és megfelelően legyenek tájékoztatva még a vásárlás előtt, és a vevőket rávezessék a környezetkímélő, energiatakarékos és biztonságos gumiabroncsok használatára.

A címkének 11 X 7,5 cm-nek kell lennie, és három információt közölnie, baloldalt az üzemanyag fogyasztás hatékonyságát tüntetik fel, 'A' a legjobb, és 'G' a leggyengébb még forgalmazható kategória. Jobboldalt a nedves úton való tapadás értékelését találjuk, szintén 'A' legjobb, és 'G' a legrosszabb érték. (Egyébként az idő múlásával a 'G' és az 'F' értékelésű gumiabroncsok forgalmazása be lesz szüntetve.) E két értékelés alatt találjuk a menetzaj értékelését, ez egyrészt decibelben van feltüntetve, és egy gumiabroncs ikonja melletti három ívelt vonal informál a megfelelésről. Ha csak az első, legkisebb ív van teli feketén, az az abroncs még a 2016-os határértéknél is jobb, ha két ív van teli feketén, akkor kevésbé jó, mint az előző, és ha mindhárom ív teli fekete, az azt jelenti, hogy a gumi az éppen hatályban lévő európai korlátozásoknak felel csak meg. A legalacsonyabb zajszintet produkáló gumiabroncsok kapnak még egy plusz jelet, amely egy kereket közrefogó zöld fejhallgatót formáz, alatta 'Low Noise' felirattal.

Az gumiabroncs üzemanyag fogyasztásra tett hatása a teljes fogyasztásból körülbelül 20%, ezt a mennyiséget pedig a gumi gördülési ellenállása miatt van. Ezért szeretné mind az Európai Unió, mind pedig a nagyobb gyártók is a mind nagyobb mértékű üzemanyag megtakarítások elérését. A címkén jelölt hét teljesítmény szint között 0,1 és 0,15 Liter/100 kilométer különbség van. A legjobb 'A' jelzésű és a legrosszabb 'B' jelzésű között 100 kilométeren körülbelül 0,5 liter a különbség.

A második jelölés, ami a nedves körülmények közötti tapadás minőségére utal, tulajdonképpen egészen pontosan a gumiabroncs nedves úton való fékútját mutatja meg, annak jó vagy rossz minőségére utal. 'A'-tól 'F'-ig a kategóriák között három és hat méter fékút különbség lehetséges, 80km/h sebességről való lefékezés esetén.

Felmerül természetesen a kérdés, hogy ez a három paraméter elégséges-e egy jó gumiabroncs kiválasztásához. Hol marad például a gumiabroncs száraz úton való fékútja, a nedves és száraz úton való úttartás, a felúszási ellenállás, vagy a tartósság, mindezek a teljesség igénye nélkül. A téli gumikkal kapcsolatban különösen kevésnek tűnik ez a három információ, hiszen a havas, vagy a jeges utakon való viselkedés nem szerepel.

Ezek fényében egy tényleg jó és biztonságos gumiabroncs megvásárlásához továbbra is csak a független tesztek információi fogják hozzásegíteni a körültekintő autósokat.

0

Kosár tartalma
A kosara jelenleg üres!
Összesen: 0
Tovább vásárolok Tovább a fizetéshez