Gumi és felni webáruház

Általános tanácsok a biztonságos vezetéshez

A biztonságos vezetés mindenki számára az egyik legalapvetőbb kritérium abban az esetben, ha autóban ül, vagy valamilyen más járművel, de részt vesz a forgalomban.

A biztonságos vezetés mindenki számára az egyik legalapvetőbb kritérium abban az esetben, ha autóba ül, vagy valamilyen más járművel, de részt vesz a forgalomban. Ahhoz, hogy ez a lehető legbiztonságosabb formában kerülhessen kivitelezésre, fontos betartani hozzá néhány alapvető biztonsági tanácsot, amelyek hatással lehetnek autóvezetői képességeinkre. Ilyen például, hogy minden esetben saját fizikai állapotunk hiányosságainak tudatában üljünk autóba. Ehhez hozzátartozik, hogy végtagjaink épek, egészségesek, látásunk és hallásunk rendben van, nem vagyunk betegek és így tovább. Soha nem szabad autóban ülnünk felfokozott izgalmi vagy stresszes állapotban, ha zaklatottak vagy túl fáradtak vagyunk, az ilyen esetekben ugyanis hajlamosabbak vagyunk a figyelmetlenségre. Nem szabad vezetnünk továbbá akkor sem, ha alkoholt fogyasztottunk, esetleg valamilyen drog vagy bódító szer hatása alatt állunk. Kerüljük a közlekedésben való részvételt akkor is, ha olyan gyógyszert vettünk be, ami álmosságot okoz, esetleg hatással van érzékeinkre.

Mielőtt autóba ülünk, feltétlenül legyünk tisztában saját képességeinkkel, ezáltal erősségeinkkel és gyengeségeinkkel is. Vannak ugyanis rosszabb és jobb sofőrök, mint ahogyan mindenkinek vannak gyengeségei és erősségei a vezetésben. Ami fontos, hogy ezeket mindig ismerjük, tisztában legyünk velük. Segíthet ezt elérni, ha közben vezetési kommentárt fűzünk a történésekhez, ezáltal hibáinkhoz, a többi vezető tulajdonságához, vagy csak a forgalomhoz. Ez nem csak segít ébren maradni, hanem nagyban javítja önismeretünket is, ezáltal tisztábban láthatjuk potenciális gyenge pontjainkat, a veszélyeket és így tovább. Különösen nagy figyelmet kell fordítanunk az úgynevezett extrém körülményekre, hiszen nem mindig csak nappal, kis forgalomban és jó látási körülmények között vezetünk, hanem éjszaka, ködben, esőben vagy akár havazásban is. Az ilyen esetek például nagy kellemetlenséget szülhetnek, hiszen a látási viszonyok akár extrém mértékben is lecsökkenhetnek, így mindig vegyünk erőt magunkon, és koncentráljunk a teljesítendő feladatra amennyire csak lehet. Fontos alapszabály például ebben a tekintetben a látni és látszani alapvetőség, ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy ne csak mindig mi lássuk a forgalmat – ezáltal tiszta legyen az ablak, a lámpák és így tovább –, hanem mindig győződjünk meg arról, hogy minket is látnak mások. Így indulás előtt ellenőrizzük a lámpákat, köd esetén alkalmazzunk ködlámpát és így tovább.

Természetesen az sem árt, ha tisztában vagyunk autónk műszaki állapotával, illetve annak rendszerint kiemelkedő figyelmet fordítunk. Ebben az esetben arról van szó, hogy a biztonságos vezetés érdekében mindig ellenőrizzük a guminyomást, hiszen a kerekek tapadása alaposan lecsökkenhet abban az esetben, ha laposabbak, vagy keményebbek, mint az előírt mérték. Minden indulás előtt ellenőrizni kell továbbá, hogy van-e ablakmosó folyadék az autóban, hiszen bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor egy előttünk haladó jármű beterít minket porral vagy sárral. Ilyen esetekben a száraz ablaktörlő önmagában kevés lesz. Nyilván a biztonságért a legtöbbet mi tehetjük, így mindig tartsuk be a szabályokat, ne akadályozzuk a forgalmat, de ne is lépjük túl a sebességhatárokat, tartsuk be a követési távolságot, ezen felül pedig vezetési stílusunk alkalmazkodó, rugalmas legyen. A megfontoltság és a türelem ugyanakkor a legfontosabb tulajdonságok a biztonságos vezetés tekintetében!

Általános tanácsok a biztonságos vezetéshez

0

Kosár tartalma
A kosara jelenleg üres!
Összesen: 0
Tovább vásárolok Tovább a fizetéshez