Gumi és felni webáruház

Motorolaj kisokos

Az autósok között szinte napi téma, hogy milyen olajat kell használni az autóba. Sokan amellett kardoskodnak, hogy csak a drága a jó, míg mások véleménye szerint az olcsó is megteszi.

Motorolaj kisokos

Az autósok között szinte napi téma, hogy milyen olajat kell használni az autóba. Sokan amellett kardoskodnak, hogy csak a drága a jó, míg mások véleménye szerint az olcsó is megteszi. Azonban tudni kell, hogy nem minden motorolaj jó minden autóba. Az a legjobb, ha olyant választunk, amilyent az autó papírjain ír. Még így sem biztos, hogy a legjobbat sikerül kiválasztanunk, hisz a különböző jelöléseket nem mindenki érti. A következőkben néhány jelölést mutatunk be, és ismertetjük, hogy melyik mit jelent.

Számok, betűk

Az első, amit az olajokon meg kell tekintenünk, a viszkozitás. Kevesen tudják, hogy ez mit is jelent, így megtörténik, hogy nem a megfelelő olajat vásárolják meg. A viszkozitás azt jelöli, hogy az olaj a motorban mennyire gátolja a súrlódást, tehát mennyire segíti a motor működését.

Tudnunk kell, hogy a viszkozitás a hőmérséklet emelkedésével egyenesen csökken, a hőmérséklet csökkenésével pedig nő. Nagy általánosságban mondhatjuk, hogy azok a jobb olajak, amelyeknek a viszkozitási mutatójuk nem billen ki nagyon még a hőmérséklet változásával sem.

A legtöbb autó jelenleg 100 C° fokos motorral működik, ezért a gyártók létrehoztak egy egységes rendszert, ami alapján besorolják az olajakat. Ezzel próbálják megkönnyíteni az átlagember motorolaj-választását. Ez a skála 5 csoportba osztja az olajakat. A skála 20-tól indul és 60-ig tart. A legtöbb autóba a 40-es olaj való, és van néhány olyan ritka típus is, aminek könyvébe a 30-as szerepel. Ha nem a megfelelő olajat választjuk, azzal azt kockáztatjuk, hogy hamarabb tönkremennek az alkatrészek, ezáltal a motor is.

Másféle besorolás

Az olajak nemcsak magas hőmérsékleten, de alacsony hőmérsékleten is jól kell üzemeljenek. Annak érdekében, hogy ez alapján is könnyebben ki lehessen választani a megfelelőt, itt is egy rendszerrel találkozunk. Ez azért lényeges, mert a téli mínuszokban nem mindegy, hogy meddig tudja biztonságosan használni a motor az olajat. A legerősebb, ami 0W-vel van jelölve, akár a -40 C° fokot is könnyedén veszi, míg a leggyengébb, a 20W-os jelzésű csupán -20 C° fokig nyújt biztonságot.

A mai autók nagy része az 5W-40 és a 10W-40 olajakat használja, de vannak olyanok is, amelyek 5W-30-as olajat igényelnek. Vásárlás előtt mindig nézzük meg az autó papírjaiban, hogy milyent ajánl a gyártó.

Mivel a motorolaj nagyon fontos a motor számára, ezért ha nem vagyunk biztosak benne, hogy melyik a jó választás, inkább kérjük ki egy szakember tanácsát, mintsem rosszat vegyünk. Egy szakértő abban is tud tanácsot adni, hogy megvegyük-e az olcsó olajat, vagy inkább a drágább felel meg az autónk számára.

http://www.k-v.hu/blog/Autos_tanacsok/2012/06/21/Mit_erdemes_tudni_a_motorolaj_jelolesekrol

0

Kosár tartalma
A kosara jelenleg üres!
Összesen: 0
Tovább vásárolok Tovább a fizetéshez