Gumi és felni webáruház

A gumiabroncsok új generációja

Szinte mindenhol törvény szabályozza, hogy a gumiabroncsok bordamélysége minimálisan mekkora kell legyen. Erre azért van szükség, mert talán ezzel lehet a legjobban biztosítani, hogy biztonságos legyen a közlekedés.

Szinte mindenhol törvény szabályozza, hogy a gumiabroncsok bordamélysége minimálisan mekkora kell legyen. Erre azért van szükség, mert talán ezzel lehet a legjobban biztosítani, hogy biztonságos legyen a közlekedés. A kopott gumi nem tapad annyira az úton, és fékezés esetén sem nyújtja azt, ami elvárható lenne egy jó gumiabroncstól.

Úgy néz ki azonban, hogy ennek hamarosan vége, hisz a fejlesztők olyan „okos” abroncsot fejlesztettek ki, mely ellenőrizni tudja a profilmélységet. Eddig időnkénti ellenőrzéssel lehetett megállapítani, hogy a bordák még megfelelően mélyek-e, de ennek az újításnak köszönhetően felfújás közben elektronikus módon is ellenőrizhető lesz.

2017-től okosodnak meg az abroncsok

Rengeteg kísérletet hajtottak végre annak érdekében, hogy ki tudják fejleszteni azt a rendszert, ami majd sokat fog segíteni az autósoknak. A fejlesztés az abroncsok lassú, sok esetben szemmel teljesen láthatatlan változásait használja fel. Az elképzelések szerint az autó a fedélzeti számítógépbe táplált adatokat hasonlítja majd össze a kerékbe épített érzékelő adataival. Az autóba a tervezők adatai lesznek beleépítve. Amennyiben a mért adatok a minimum szintet érik el, jelezni fogja a vezetőnek, hogy ideje lecserélni a gumikat. A tervek szerint az okos abroncsok arra is képesek lesznek, hogy értesítsék majd a szervizet, hogy abroncscserére szorulunk, ezzel a vezetőről vesznek le különböző nehézségeket.

A Continental abroncsai már útnak indultak

Jelenleg a Continental az egyetlen olyan abroncsgyártó, amely már nyomásérzékelőt szerel az abroncsaiba. A törvény értelmében 2014 novemberétől minden új autóba kötelező lesz beszerelni. Ezzel próbálják az abroncsok élettartamát növelni, de hozzájárulhat a fogyasztás csökkentéséhez, és elképzelések szerint ezzel a káros anyagok kibocsátását is mérsékelni lehet. A cserére szoruló alkatrészeket már lehet kapni a Continentalnál, így ezek cseréje sem okoz problémát.

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a Continental nyomásérzékelői egyre több feladatnak tudnak majd megfelelni. Ezzel nem csak a vezetés kényelmi szintjét növelik, hanem biztonságosabbá teszik a vezetést is. Az okos érzékelők arra is képesek lesznek, hogy már felfújás közben mérni tudják a nyomást. Így abban az esetben is megfelelő nyomás kerül az autóba, hogyha a felfújó rendszer hibás mutatóval rendelkezik.

Az újabb fejlesztés, ami a sorozatgyártás előtt áll, nem más, mint a terhelés mérő. Összekapcsolva a nyomásérzékelővel, pár kilométer megtétele után meg tudja állapítani, hogy nincs-e az autó túlpakolva. A fedélzeti számítógéppel összehangolva pedig értesíteni tudja a vezetőt, de az elképzelések szerint az automatizált vezetést is tudja majd ezek alapján befolyásolni.

http://www.continental.hu/www/abroncsok_hu_hu/themes/news/hidden/press-releases/pr_2014_05_15_tpms_hu.html

0

Kosár tartalma
A kosara jelenleg üres!
Összesen: 0
Tovább vásárolok Tovább a fizetéshez