Gumi és felni webáruház

Hogyan vezessünk esőben?

A nedves vagy vizes utakon való közlekedés nagyobb óvatosságot és bizonyos esetekben más vezetéstechnikát kíván meg, mint azt egyébként megszoktuk.

Hogyan vezessünk esőben?

A nedves vagy vizes utakon való közlekedés nagyobb óvatosságot és bizonyos esetekben más vezetéstechnikát kíván meg, mint azt egyébként megszoktuk.

Hogyan vezessünk nagyobb biztonságban az esős útszakaszokon?

Nedves útszakaszokon még fontosabbá válik a gumik helyes tapadása, ezért nagyon fontos, hogy a gumik futófelületén az árkok megfelelő mélységűek legyenek, valamint, hogy a gumikban lévő levegőnyomás a gyár által megadott értékre legyen beállítva. Ezt a guminyomás értéket az autó kézikönyvében és a gépkocsi ajtóoszlopán, az ajtó belső élén, vagy a kesztyűtartóban találhatjuk meg.

Az esős és nedves útfelületek jelentősen megnő a csúszás veszélye és a féktáv is nagymértékben megnőhet, így a biztonságos haladás és a megfelelő fékút elérése érdekében vizes úton alapvető, hogy lassabban vezessünk e megszokottnál, és minél vizesebb az útfelület, annál nagyobb mértékben csökkentsük mi is a sebességet.

Amennyiben az autó mégis megcsúszik például kanyarodáskor, a gázpedálról azonnal vegyük le a lábunk, óvatosan fékezzünk és próbáljuk a gépkocsit a csúszás irányába kormányozni az autót, hogy minél hamarabb újra tapadást találjon.

Az úton lévő nedvesség mértékétől függően az autók féktávja akár kétszeresére, háromszorosára is megnőhet, tehát nekünk is alkalmazkodni kell ehhez, tehát a biztonságos megállás érdekében növeljük meg a követési távolságot két, három, vagy négyszeresre a száraz időben megszokotthoz képest, természetesen az úton lévő vízmennyiség mértékének megfelelően.

Esős időben az autóba való beszálláskor ellenőrizzük, hogy mennyire csúszik a cipőnk talpa a pedálokon, és addig ne induljunk el, míg a cipőtalp csúszkálását meg nem szüntetjük.

A vizes felúszás (aquaplaning) egy nagyon veszélyes vezetési helyzet, ebben az esetben az út és gumik érintkezése, tapadása megszűnik a túl sok víz miatt, az autó irányíthatatlanná válik. Ezt a helyzetet mindenképpen célszerű elkerülni, egyrészt lassítással, másrészt a nagyobb tócsák elkerülésével, vagy ha a kikerülés nem megoldható, a sebesség extrém csökkentésével haladjunk át a nagyobb összegyűlt pocsolyákon.

Ha az aquaplaning mégis létrejön, azonnal vegyük le a lábunk a gázpedálról, a kormányt állítsuk a csúszás irányába, és várjuk meg, amíg az autó újra tapadást talál. Soha ne rángassuk a kormányt, és ne is fékezzünk, mert blokkolt kerékkel még később találná meg a biztonságos tapadást a gépkocsi.

Ha az eső oly mértékben kezd el esni, hogy szinte vízfüggöny alakul ki a kocsi előtt, fontoljuk meg inkább a megállást, míg a körülmények normalizálódnak, majd csak ezután folytassuk az utat.

0

Kosár tartalma
A kosara jelenleg üres!
Összesen: 0
Tovább vásárolok Tovább a fizetéshez