Gumi és felni webáruház

Téli karbantartási szabályok

Az autónk időben végrehajtott téli felkészítésével rengeteg nemkívánatos kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat. Soha ne várjuk meg az első hó le estét a téli gumi felrakásával és a gépkocsi téli karbantartásával, az is előfordulhat, hogy már késő lesz.

Az autónk időben végrehajtott téli felkészítésével rengeteg nemkívánatos kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat. Soha ne várjuk meg az első hó le estét a téli gumi felrakásával és a gépkocsi téli karbantartásával, az is előfordulhat, hogy már késő lesz.

Ha az autónk alapjaiban véve rendben van, a téli karbantartás nem fogja elvenni sok időnket, például ha bizonyos dolgokat már évekkel ezelőtt megvettünk (pl. hólánc), csak be kell tennünk az autó csomagtartójába. Ha a gépkocsi kötelező szervize éppen ősz végére esik, az szerencsés eset a téli felkészülés szempontjából, hiszen ilyenkor úgyis leellenőrzik a fékeket, a fagyálló folyadékot, a világítást.

Amennyiben nem ekkor van a kötelező szerviz, akkor sem tart túl sok időbe ezeknek az elengedhetetlen berendezéseknek a műszaki ellenőrzése, főként, ha jó előre bejelentkezünk jól bevált szerelőnkhöz. A téli gumiabroncsok felhelyezésnek alapvető fontosságát soha nem lehet túlhangsúlyozni, és mint már említettük, soha ne várjuk meg a felrakással az első hó megjelenését, mivel a téli gumik már +7 Celsius fokos hőmérséklettől lefelé jobban tapadnak és rövidebb fékutat produkálnak, mint a nyári gumiabroncsok. Amikor a napi középhőmérséklet +7 Celsius fok alá csökken, a nyári gumik anyaga elkezd veszíteni megfelelő rugalmasságából, megdermed, ennek egyenes következménye a rosszabb minőségű tapadás.

Legfontosabb, hogy jól működjenek

A téli időszakban a gépkocsik műszaki berendezései közül egyértelműen a legfontosabbak a fékberendezések és az autó világító berendezései, legyen szó a fényszórókról, ködlámpákról, irányjelzőkről, vagy féklámpákról.

A világító berendezések izzóit akár házilag is ki tudjuk cserélni, amennyiben kiégtek, viszont a helyes beállításukhoz már műszerek és szakértelem szükségeltetik. A fékek házilagos ellenőrzését a régebbi évjáratú autók esetében még meg lehet ejteni, ha a végzője megfelelő tapasztalattal bír, azonban az újabb autók esetében már nem érdemes ezzel kísérletezni, bízzuk ezt inkább speciális számítógépes műszerekkel felszerelt műhelyre, ahol megfelelő szakértelemmel elvégzik ezt a hozzáértést követelő feladatot. És ha már egy ilyen műhelyben járunk, ne felejtsük el megkérni őket, hogy az akkumulátor állapotát is ellenőrizzék, ki bírja e még az adott telet.

Ne felejtsük el a ablakmosó folyadék télire való cseréjét sem, valamint az ablaktörlőlapátok ellenőrzését, télen mindennél fontosabb, hogy minél jobban kilássunk az autóból vezetés közben. Legyen az autóban jégoldó spray, egy-két jégkaparó, párásodás megszüntetésére száraz ruha, és a legvégső esetekre hólánc, és körülbelül öt liter benzin.

Ha hosszabb útra indulnánk, vigyünk magunkkal ivóvizet, rágcsálnivalót és meleg pokrócokat is.

0

Kosár tartalma
A kosara jelenleg üres!
Összesen: 0
Tovább vásárolok Tovább a fizetéshez